tisdag 8 februari 2011

Gudar och människor

I början på oktober såg jag ”Gudar och människor” på bio i Paris. Jag blev mycket gripen av den. En månad efter premiären hade redan en miljon fransmän sett denna film.

När munkarna drogs bort från sitt kloster och mördades, levde jag i en kommunitet nära Paris med Syster Marie Noel, född i Alger, vars morbror var munk från detta kloster ( han hade flyttat några år tidigare till moderklostret Aiguebelle i södra Frankrike). Som barn hade hon ofta varit där på besök. Hon kände Luc, läkaren och Amédée som överlevde sina bröder. Min andra medsyster Malika, var född muslim (hennes far var från Algeriet) och hon hade blivit döpt som vuxen.
På något speciellt sätt kände vi oss nära det som hänt och väntade med spänning på det som skulle ske. När deras död offentlig gjordes 21 maj 1996 släckte kardinal Lustiger de sju stora ljusen han tänt för dem i Notre Dame två månader tidigare.

I filmen följer man dem i vardagen och ser hur beslutet att stanna, som fattats nästan som en självklarhet av priorn Christian, mognar långsamt hos dem andra, de är inga hjältar, de behöver tid, de leds dit så småningom. Liturgin blir ett starkt uttryck för det de lever, den ger dem tröst, hopp och kraft.

Det man inte ser i filmen men kan läsa i de brev, dagböcker och anteckningar de lämnat (speciellt Christian och Christophe) är hur deras liv alltmer blev avskalat. Deras kloster hade varit en levande mötesplats, många sökte sig dit, kom till konferenser eller var där för stilla dagar. Men allteftersom våldet tilltog i deras trakt blev besökarna allt sällsyntare. Kvar var bara den nakna vardagen; att leva inför Gud de enkla vardagssysslorna blev deras väg. I filmen frågar Christian: Vad var det som hjälpt oss att stå ut och att leva vidare? Och han räknar upp: laga mat… städa… hugga ved. Klockan som ringer till gudstjänsterna och till måltiderna … Det var en enkel väg men den var inte lätt!
Avstå från sig själv, bejaka dag efter dag att det är som det är för att till sist vara beredd att säga ja och ge sitt liv.

3 kommentarer:

Eva sa...

Kära syster Veronika!
Jag fick veta om din blogg just nu. Jag har levt som syster en tid (drygt 2 år) men lever nu ett vanligt liv som lärare.
Ja filmen Gudar och människor gav mej mycket och jag ska se den igen. Det var så mycket djup i den att jag inte förmådde ta in allt.
Tyvärr tror jag den är svår att ta till sig för många i Sverige som lever utan kontakt med tron eller troende människor.
Jag försöker ändå sprida till andra att se den, bl a genom Facebook där jag deltar och har en hemlig grupp med troende vänner.
Vilken kommunitet tillhör syster Veronika?
Mvh
I ljuset
Eva Blom

Albert sa...

Hej syster Veronica!
jag tänkte höra med dig om du skulle ha tid och kunna tänka dig att ha en ungdoms samling en gång i månaden ungefär i våran församling! jag skulle tro att det skulle vara mycket uppskattat hos oss ungdomar i kyrkan!
du kan höra av dig till mig eller ordföranden Kristin Sadeq.
min mail är limeside@hotmail.com

Allt gott!
Vänliga hälsningar från Albert

Sverre Aaalvik sa...

Hallo syster Veronika

Jeg har hatt gleden av å ta del i flere arrangement der du har hatt noe av ansvaret.
Det har vært en ridom.

Denne filmen du nevner så jeg for en tid tilbake her i Grimstad, Norge der jeg bor.
Kirkelig tilsatte og frivillige medarbeider møttes til en kveld sammen.
Det var en gripende og sterk film som jeg anbefaler til alle jeg møter.

Alt godt!
Sverre Aalvik