måndag 22 augusti 2011

Tillbaka till Berget

Kom hem igår kväll efter en lång semester i Frankrike.
I Paris var det 33 grader igår och 19 i Stockholm, nästan skönare!
Det var fint att vara i mitt hemland, att träffa så många vänner och släktingar och lära känna en del nya. Det känns så lätt att tala sitt eget språk, fast ibland hade jag lite svårt att hitta det franska sättet att uttrycka saker som jag bara tänkt på på svenska!

Jag tycker att det är spännande att tillhöra två så olika kulturer. jag upplever varje gång hur instängda vi är i vår kultur och det kan inte vara på ett annat sätt. Man är inne i ett sätt att tänka, i en kultur som omger oss på alla sidor, som är självklar för oss och som man tror, helt naturligt, är universell.
Visst kan man upptäcka, när man reser, att andra tänker och handlar på ett annat sätt. Kanske tycker man att de är konstiga . Det är svårt att tränga in i en annan kultur, att öppna sig för den. Det kräver en öppenhet som kommer från hjärtat. En respekt för den andra medmänniskan. Man måste accepetera att inte förstå, att inte kunna tolka andras reaktioner! Att inte döma efter våra egna självklara värderingar!

Ja, det är svårt, det tar lång tid ,egentligen blir man aldrig färdig med att förstå den andra, men det är mödans värt. Man blir mindre och samtidigt växer man som människa.

4 kommentarer:

Nystanet Woolly I sa...

Välkommen tillbaka!

Anonym sa...

Skönt att ha dig hemma igen. Det är en nåd för oss alla här på Berget att du tillhör två kulturer. Det berikar... det skapar tillväxt för oss alla. När vi vågar möta olikheterna märker vi att bortom, djupare, är vi alla bröder o systrar.
Sophia-Stina

Anonym sa...

Glad över att åter få läsa vad du skriver. Välkommen tillbaka!/Karin

Anonym sa...

Välkommen tillbaka. Känns skönt att du är hemma igen. Fr Mig