måndag 2 januari 2012

Den gud vi tror på!


 En text av Maurice Zundel, schweizisk präst, filosofidoktor och föreläsare. Han  dog 1975

Jesus leder oss tillbaka till människan. Han befriar oss från alla våra idoler, dem som vi helt omedvetet och utan att vilja det ständigt skapar åt oss, för att vi under namnet Gud stoppar alla våra okunnigheter, begränsningar, och partiskheter .

Vad är det som i dag utgör det verkliga hindret för så många tänkare att erkänna Gud? Det är att vi har gjort av Gud – och mänskligheten har alltid gjort det – en förklaring av världen sådan den är, vi antar att denna värld har velats av Gud, att den är ledd av Gud och att Gud således bär hela ansvaret för den. Om Gud är förklaringen för en värld av tårar och blod, av tortyr och orättvisa är han medskyldig till alla dessa hemskheter och orättfärdigheter.

Tvärtemot detta är den Gud som uppenbarar sig i Jesus Kristus fullständigt oskyldig till det onda . Han våndas över det, han är dess första offer. Han är en Gud som kallar oss att skapa en annan värld än denna. En värld som ännu inte finns, en värld som blir mänsklig, som kan bli det om vi uppfyller vår mänskliga kallelse, en värld där Anden kan höras, där kärleken kan råda, där varje skapad varelses värdighet är okränkbar.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för detta! Gott Nytt År!/Karin

Janos Biro sa...

Allt som Gud har skapat är gott och finns! De onda är en saknad av de tillbörliga goda som borde finnas men pga våra hjärtans hårdhet, pga olydnad (egocentrism) saknas i våran omgivning.Ingen människa kan göra ngt gott av sig själv vare sig han är nunna, präst, pove osv.Det är endast Gud som kan skapa genom oss ngt gott, ngt bestående.Om vi nu vågar lämna oss över till honom så att han kan forma oss mellan sina händer. Då krymper också det tomrum i våran omgivning som vi kallar det onda och som är icke skapad av Gud utan
är en produkt av våran olydnad gentemot honom. / Janos